10. Sınıf Tarih Kitabı Soru ve Cevapları

Detaylar

10. Sınıf Tarih Kitabı Soru ve Cevapları

Sayfa 39, 40, 41, 42

1) "Istanbul''un içinde Türk sarığını görmek, Kardinal külahını görmekten daha iyidir" sözünü açıklayınız?

cevap:
Osmanlı devletinin kuruluş dönemlerinden itibaren izlediği hoşgörü politikası ile aldıgı topraklardaki halka tanıdıgı din ve vicdan hürriyetinden dolayı bu söz söylenmiştir.

2)Istabul''un kuşatmasında Osmanlı gemilerinin Haliç''ten indirilmesinin Istanbul''un fethine katkısı neler olabilir?

cevap:
Karadan kusatma devam etse basarısızlıklada sonuçlanabilirdi.Ama haliçten indirilen gemiler ise bizansların molarini büyük bir ölçüde bozdu ve fethin gidişatı degişti.

3)Papa, Istanbul'' un fethi üzerine dediği "Asıl fethi şimdi gerçekleşti" sözüyle ne ifade etmek istemiştir?

cevap:
Fatihin istanbul halkına erdigi özgürlükleri duyap papa , Osmanlı devletinin esas zaferi şimdi kazandıgını istiraf etmiştir.

4)Istanbul'' un fethinin siyasi, kültürel, ve ekonomik sonuçlarının günümüz Avrupa''sına etkilerini değerlendiriniz.

cevap :
Büyük bir çarpıda etkisi ve gelişim içinde oldugunu görüyoruz.

5)Istanbul''un nüfus yapısının çeşitliliğinden yola çıkarak Osmanlı Devleti''nin Istanbul'' da uyguladığı yönetim hakkında neler söylenebilir?

cevap:

Osmanlıların hoşgörüye dayalı yönetim anlayışı altındaki istanbul Istanbul,sadece müslümanlar için değil aynı zamanda avrupada baskıya uğrayan Yahudi ve Hristiyanlar için de çekim merkezi haline gelmiştir.

6) Otlukbeli Savaşı''nın kazanılmasının Osmanlı Devleti açısından önemi nedir?

cevap:
otlukbeyi şavası nın kazanılmasıyla Dogu anadolu nun güvenligi saglanmıs oldu.

7) Osmanlı Devleti''nin Venedik''e ayrıcalıklar vermesinin nedenleri nelerdir?

cevap:
Osmanlı devletinde ticari hareketliliği sağlanması açısından önemlidir.Ayrıca venedik in Haçlı birliğiden koparılması amaçlanmıştır

8)Kırım''ın Osmanlı Devleti''ne bağlanmasının yararları neler olabilir?

cevap:


* Karadeniz bir Türk gölü haline geldi
* Ipek yolu''nun karadeniz in kuzeyine giden kolu denetim altına alındı
* Kırım ın alınmasıyla Lehistan üzerine doğudan yapılacak seferlerde üs kazanıldı



Sayfa 44 tablo ;

Anadolu Türk siyasi birligini saglamaya yönelik faaliyetler ;
karamanogullarının alınması

Anadolu siyasi ise ;
Otlukbeli savaşı

Balkanlardaki faaliyetler ;
Sırbıstanın fethi ,Eflakın fethi , Arnavutluk seferi , Bosnanın fethi

Karadenizin hakimiyeti için yapılan fetihler ;
Amasranın fethi , Sinop ve Trabzonun fethi ve Kırımın fethi

Akdeniz hakimiyeti için yapılan fetihler ;
moranın fethi, taşoz,limni,midillinin fethi,egriboz , zenta ve kefalonya adalarının fethi

Ayrıca Bakınız

Osmanlı imparatorluğu Haritaları

Tarih Haritaları

Coğrafya Haritaları

Türkiye Bölgeler Haritaları


Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

   
   

Üye Girişi  

   
   
   

Tüm hakları saklıdır. Site Adı Açıkca  belirtilerek , ve yazıya link verilerek bir bölümünden alıntı yapılabilir. Yazının izinsiz tamamen kopyalanması durumunda hukuki işlem yapılacaktır. Detaylı Bilgi için Kullanım ve Gizlilik Sözleşmesine Bakınız.Telif Hakkı olan mataryel bildirliği an yayından kaldırılacaktır.

Copyright © 2009 aygunhoca.com

 

© aygunhoca.com