9. Sınıf Lise Coğrafya 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Cevapları

Detaylar

9. Sınıf Lise Coğrafya 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Cevapları

1. Aşağıda Ay ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Işık ve ısı kaynağıdır.

B) Dünya da gel-git hareketlerine neden olur.

C) Deprem olayları görülmez.

D) Dünya’ya en yakın gök cismidir.

E) Dünya’ya olan uzaklığı değişir.

2.Yukarıda verilen gündüz uzunluğu değişim grafiği Dünya üzerinde işaretli noktalardan hangisine aittir?


A) I B) II C) III D) IV E) V

3. İki paralel dairesi arasındaki mesafe her yerde 111 km.dir. Buna göre, 10° Doğu meridyeni üzerinde, 20° Kuzey paraleline eşit uzaklıkta bulunan A ve B noktaları arasındaki kuş uçuşu mesafe 8880 km ise, A ve B noktalarının üzerinde yer aldığı paralel daireleri, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) 60° Kuzey-20° Güney

B) 50° Kuzey-30° Güney

C) 30° Kuzey-30° Güney

D) 40° Kuzey-40° Güney

E) 70° Kuzey-10° Güney

4. Aynı meridyen üzerinde bulunan Ankara ile Anamur arasındaki kuş uçuşu uzaklık 444 kilometredir. Ankara 40° kuzey paraleli üzerinde bulunduğuna göre, Anamur hangi paralel dairesi üzerinde yer alır?


A) 26°G B) 30°K C) 36°K D) 42°K E) 44°G

5.Yukarıdaki şekillerde 23 Eylül tarihinde konumları farklı üç merkezde Güneş’in aynı andaki görünümü verilmiştir.

Buna göre, bu merkezler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğru olamaz?

A) X’de Güneş en geç doğmuştur.

B) Y’de öğle vakti X’den sonra Z’den önce yaşanmıştır.

C) Z’de öğle vakti Y’den önce yaşanmıştır.

D) Z’de Güneş Y ve X’den önce doğmuştur.

E) Y’de Güneş X’den önce batar.

6.- A ve B noktaları farklı yarımkürelerde aynı boylamda yer almaktadır.

- 20°Kuzey enlemine eşit uzaklıktadırlar.

- B’de çizgisel hız daha fazladır.

Yukarıda verilen bilgilere göre aralarında 4884 kilometre mesafe olan A ve B noktalarının paralel dereceleri aşağıdakilerden hangisidir?

A B

A) 42°Kuzey 2°Güney

B) 22°Kuzey 22°Güney

C) 2°Güney 42°Kuzey

D) 44°Kuzey 8°Güney

E) 8°Güney 44°Kuzey

7.Yukarıda P noktasının coğrafi koordinatları verilmiştir. Aşağıda coğrafi koordinatları verilen noktalardan hangisi P noktasının güneybatısında yer alır?

Paralel Meridyen

A) 36° Kuzey 30° Doğu

B) 41° Kuzey 28° Doğu

C) 39° Kuzey 26° Doğu

D) 37° Kuzey 44° Doğu

E) 42° Kuzey 28° Doğu

8. I. iklim olayları gerçekleşir.

II. Zararlı ışınlar tutulur.

III. Radyo dalgaları yansır.

Yukarıdaki özelliklerin görüldüğü atmosfer tabakaları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

I II III

A) Troposfer Ozonosfer İyonosfer

B) Troposfer İyononsfer Kemosfer

C) Stratosfer Kemosfer Mezosfer

D) Ekzosfer Ozonosfer Stratosfer

E) Stratosfer Ozonosfer Stratosfer

9. Sıcaklığı etkileyen en önemli faktör Güneş ışınlarının geliş açısıdır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi güneş ışınlarının geliş açısını etkileyen faktörlerden biri değildir?


A) Eksen eğikliği B) Günün saati

C) Yükselti D) Eğim ve bakı

E) Dünyanın şekli

10. Kalıcı kar (Toktağan Kar) sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe enleme bağlı olarak alçalmaktadır.


Yukarıdaki şekle göre dağların kuzey ve güney yamaçlarında daimi kar sınırının farklı yüksekliklerde başlaması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?


A) Eğim B) Yükselti C) Karasallık

D) Bakı E) Nem

11. Ekvator’a uzaklıkları aynı olan ve aynı yarımkürede yer alan iki merkezin sıcaklık değerlerinin farklı olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?


A) Denizellik B) Yükselti C) Karasallık

D) Dağların uzanış yönü E) Dünya’nın şekli

12. Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın günlük yada yıllık hareketine bağlı olarak değişmez?

A) Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı

B) Meltem rüzgarlarının esiş yönü

C) Güneşin doğuş-batış saatleri

D) Gece-gündüz süreleri

E) Dönencelerin yeri

13.Dünya, Güneş etrafında Elips şeklinde bir yörünge üzerinde döner ve turunu 365 gün 6 saatte tamamlar.

Aşağıdakilerden hangisi yörünge’nin “Elips” olmasının sonuçlarından biri değildir?

A) 3 Ocak’ta yörüngedeki dönüş hızının artması

B) 4 Temmuz’da Güneş’in Dünya üzerindeki çekim gücünün azalması

C) Güney Yarımküre’de ilkbahar Ekinoksuna gecikmeyle girilmesi

D) Güneş ışınlarının düşme açılarının değişmesi

E) Şubat ayının 28 gün olması

14. Haritalarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğru değildir?

A) Haritanın ölçeği küçüldükçe duvarda kapladığı alan daralır.

B) Haritalar yer yüzündeki görüntülerin az yada çok benzerlerini gösterir.

C) Haritanın ayrıntıyı gösterme gücü ölçeğe bağlıdır.

D) Harita ölçeğinden faydalanarak uzunluk ve alan bulunabilir.

E) Bir yerin profili sadece siyasi haritalardan çıkarılır.


15. 1/20.000 ölçekli bir planda 4 cm gelen bir caddenin gerçek uzunluğu kaç metredir?

A) 8 B) 800 C) 8.000

D) 80.000 E) 800.000


16. Aşağıdakilerden hangisi bütün haritalarda bulunması gereken elemanlardan biri değildir?


A) Başlık B) Ölçek

C) Lejant D) Coğrafi koordinat

E) Yükselti basamağı

17. Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yolun uzaması, ışınların daha fazla tutulmasına ve enerji kaybına neden olur.

Aşağıdaki noktalardan hangisinde 21 Haziran tarihinde güneş ışınlarındaki tutulma en az olur?

A) I B) II C) III D) IV E) V

18. Aşağıdakilerden hangisi Atmosferin özelliklerinden biri değildir?

A) Yukarıdan aşağıya doğru ısınır.

B) Gölge kısımların aydınlanmasını sağlar.

C) İklim olaylarının oluşmasını sağlar.

D) Ağır gazlar alt kısımlarda toplanmıştır.

E) Kutuplara doğru gidildikçe yoğunluğu artar.

19. Harita üzerinde gösterilen A noktasının yükselti aralığı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?


A) 100-200 B) 150-300 C) 300-450

D) 450-600 E) 600-750

20. I. Doğu-Batı yönlü ve birbirlerine paralel uzanmaları

II. Her yerde iki paralel arasının 111 km olması

III. En geniş paralelin Ekvator olması

IV. Paralellerin uzunluklarının Ekvator’dan kutuplara gidildikçe kısalması

Yukarıda verilen özelliklerden hangileri paralellerin birbirini kesmediklerinin kesin kanıtıdır?

A) II ve IV B) I ve II C) III ve IV

D) II ve III E) I ve IV

CEVAPLAR
1)A
2) B
3) A
4) C
5) B
6) A
7) A
8)A
9) C
10) D
11) E
12) E
13) D
14) E
15) B
16) E
17) B
18) A
19) B
20) B


Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

   
   

Üye Girişi  

   
   
   

Tüm hakları saklıdır. Site Adı Açıkca  belirtilerek , ve yazıya link verilerek bir bölümünden alıntı yapılabilir. Yazının izinsiz tamamen kopyalanması durumunda hukuki işlem yapılacaktır. Detaylı Bilgi için Kullanım ve Gizlilik Sözleşmesine Bakınız.Telif Hakkı olan mataryel bildirliği an yayından kaldırılacaktır.

Copyright © 2009 aygunhoca.com

 

© aygunhoca.com